Muntenegru, Morinj, Camping Naluka : oscilații între fala unui român de neam prost, blegia, planitudinea și, ca atare, tâmpenia occidentalului și momentul când cu toții ăștia zic “Muierea bă!”

Stăm cu cortul într-un camping la Morinj, o mică localitate în golfu’ Kotor. Am o priveliște de pe plaja situată la 2 minute de mers dumnezeiască. Noi suntem singurii cu cortu’ din camping. E un fel de sărăcie estică, dar înghițim cu stoicism tot cadru’ mecanizat și ne place.

În rest, o expoziție de rulote, de campere, de mașini de expediție, toate particulare, nu închiriate. Una este mai mare ca apartamentul nostru. Bijuterie! Are o parabolică ce se învârte în fiecare seară, eu cred că după lună cel mai probabil și când o găsește se oprește acolo și stă așa până dimineața. Până dimineața, și fosilele de occidentalii aici nu mișcă deloc. Stau ca parabolica. Doar când au ceva de făcut sau se întâmplă ceva nemaivăzut, excepțional, greoi ei se ridică din scaune și atunci fac, perturbând liniștea de faraon ce nu vrea să fie descoperit în veci.

De dimineață, un cuplu de francezi, cam stafidiți, s-au apucat să repare ceva la mașină. Au scos ditamai lada de scule. Au făcut ceva cu mașina de găurit, el s-a enervat pe ea, pe nevastă, i-a strigat, cel mai probabil, “Mă’ muiere!” , ea s-a supărat, s-a bosumflat, nu a mai făcut nimic, după care el a urlat din nou, cel mai probabil “de ce stai ca proasta și te uiți! ” după care el mătura prin camper, în timp ce ea își făcea pedichiura. Din toată această adunătură de trudiți adevărați ai unui capitalism pe bune, cel mai mult îmi place de un moldovean din Bacău. Omul lucrează la stat, într-o stație de curent, e maistru și după vorbele lui, în stație mai mult stă. E brici! Mai are cu nevasta, două alimentare și în timpul liber aduce “mașini second, la mâna a doua, de oriunde de pe Europa” dacă vrei. E rotund și mic, iar pielea îi stă întinsă țiplă de la grăsime și traiul bun.

Plesnește de sănătate, iar prin camping, nu are stare și umblă mereu, le face cu ochiu’ hoaștelor din Germania și astea zâmbesc ca proastele, o face mereu doar în pantaloni scurți, cu burta lui mare, rotundă și goală, cu tricoul ridicat până sub țâțe. Rulota îi arată bine, dar e ultima într-un clasament al tuturor utilajelor de aici. E o vechitură. Cu ea a adus, însă, din România, pe 8 zile, bere, apă minerală, vin și mâncare. Din Camping ei nu se mai mișcă. E a treia oară aici și zice că se are cu leneșu’ de muntegrean ce are spațiu’ și care toată ziua stă și privește muntele, stânca, marea, ca frații. Acu’ 4 ani, moldoveanu’ a împlinit 50 de ani și a vrut să îl aducă aici pe Cleanu, cel mai mare lăutar țigan aflat în viață din Moldova după spusele lui, atât de mare încât și cu mama moartă lângă tine, dacă el îți cântă atunci tu joci. Nevasta s-a supărat, a zis că ce Cleanu’, că ce invitați până în Muntenegru, în condițiile în care ăla, ăia și ăilalți, nu au făcut și nu au dat nimic când a fost ziua lor ultima dată. Ca atare au mers la concert în Croația, la Pula, în amfiteatru roman, la 2 Cellos. Nimic de zis, spectaculoși, dar nu sculă ca și Cleanu, și când zice asta, omu’ meu oftează. Ieri, înainte de plecarea lor de astă’ dimineață, către seară au căzut câțiva stropi de ploaie. Numărate pe cort, au fost 28. Occidentalii și-au urnit cu greu, în liniște, hoiturile bătrâne și trudite în mașini, dar de undeva de către pârâul de munte ce se varsă în mare, de la locu’ lor, s-a auzit cum moldoveanu’ a strigat “Mă’ femeie! Potolește-te odată! Că nu cade acu’ ceru pe noi sau poate vrei să cază altceva!” după care ca și francezu’ el era singurul ce strângea bagajele, foaia de cort și bombănea singur, Muierea bă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: