Serbia, Defileu’ râului Uvac: când manelele te fac să dai de oameni faini.

Repetarea cuvântului “savršena” într-un cântec, de mai multe ori, m-a făcut să intru și mai mult în incinta acelui popas cu restaurant din vârf de deal.
Tătic în manele nu aveam cum rata. Ciulirea urechilor. Scenariul era clasic: prima strofă, introducerea cum ar veni, era cântată molcom, tărăgănat, oriental, iar ultimul cuvânt, pentru un efect de durată, acel “savršena”, era repetat de mai multe ori, cu ecou, țigănește. În jur, de la cei ce serveau lumea și până la lumea servită, totul era tuciuriu. Se pupa cu muzica, într-un cadru îngrijit și curat. Totul țiplă. Nekerman. Asta m-a atras.

O comparație cu Salam nu își avea locu’ chiar dacă a fost primul impuls. A’ nostru, m-am convins mai apoi tot ascultând “Kilo Dole Kilo Gore”, inferior din start. Poate cu Costiță, pentru că după aceea urma bombasticul, explozia, dansul, fetele în mini, cu ritm turbo-folk autentic, bărcile de la Budva dacă se puteau aduce…
Acum cânta Milo Kitić, un artist popular născut în Bosnia, după mine țigan, intitulat cu artist doar pe timpul Federației, acum un fel de manelist în vogă, dat des la radiourile din zona fostului sangeac Novi Pazar din Serbia.


Puțin mai încolo de restaurantu’ din vârf de deal e și punctul de observare pentru vulturul pleșuv Griffon . Cel cu gât alb, cioc mare și aripi la fel de mari. 300 de exemplare. Totul proliferează într-o zonă albă ecologic, iar împreună cu defileul foarte spectaculos al râului Uvac, se dezvoltă și restaurantul omului meu de aici bronzat țigănește.

Meandre de vale sau încătușate, într-o zonă calcaroasă, pe râul Uvac. Până la colectorul principal, râul Lim, Uvac-ul are de străbătut 40 km în linie dreaptă, pe hartă, dar mulțimea meandrelor duc traseul acestui curs de apă la 114 km, conform descrierii de la fața locului.


Vulturul se hrănește îndeosebi cu cadavre de animale. Un localnic mi-a spus că dacă ai o vacă moartă, băieții de la rezervație vin, o iau și ăștia o rezolvă rapid. Să vezi cum planau deasupra locurilor, ca turiștii din Israel ce după ce au mâncat din friptură de vacă gătită de omu’ cu restaurantul, și-au făcut poze cu nevastă’sa, sârboaică musulmană. Apoi, fiind acolo, am zis ca să facem doi pași pentru a obține o nouă perspectivă asupra defileului calcaros cu meandrele lui excesiv de încătușate, când de nicăieri a zburat unu’ la câțiva metri deasupra noastră. Și ochii ăia lucioși din cap i i-am văzut. Incredibil bă! mi-am zis, ca atunci când spărgeam semințe la colțu’ străzii și ne minunam de orice gagică ce trecea prin fața noastră sau ca atunci când pe Cil, în Divizia Județ, unu’ mai prindea câte o bară ce era mai faină ca golu’.


Într-adevăr, repetarea cuvântului “savršena” dintr-o manea m-a făcut să intru și mai mult în acel restaurant și să mă întâlnesc cu omu’ ce ca toți sârbii, când vine vorba de România până în ’90, vindea vegeta, umbrele, casete cu Lepa Brena, ștrampi cu portjartier și probabil pixuri, că nici din alea nu aveam, la Timișoara. Multă vreme am crezut că dacă nu îl întreb de prețul la friptura de vită gătită de nevasta lui, voi lua din nou țeapa pe care era să o iau la Viscri sau în împrejurimi, că tot aia e, atunci când vrei să mânânci în zonă, ceva intitulat pompos, cu termenul de brunch. Eco. Numai că nu a fost așa, pentru că prin spațiul ăsta nu trec prinți dezmoșteniți în fiecare zi, iar atunci când o fac, o fac doar cei ce urmează la tron. În rest, la Vidikovac Molitva, totul se întâmplă cumva sacadat, fragmente de imagini așa cum ți-ai dori mereu să fie în viață, împingând înainte burta și după aceea tot corpul sau balansat de pe o bucă pe alta, ca șoldurile apetisante ale unei țigănci bune, trăznet, dintr-o manea de altădată.

2 thoughts on “Serbia, Defileu’ râului Uvac: când manelele te fac să dai de oameni faini.

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: