Pornind de la un parc obscur din orașul Vidin, Bulgaria, ajungem la meciul de fotbal Bulgaria cu Macedonia de Nord, jucat aseară.

Hristo Botev, poetul bulgar pictat la Vidin, într-un parc plin de buruieni, cum sunt aproape toate parcurile din orașele mici din Bulgaria pe unde am trecut eu și unde nu era nimeni, niciodată, în afară de mine. Dacă nu ai din astea în cap nu ai ce face în astfel de locuri, ăsta e adevărul. Scrie că Cine a căzut în lupta pentru libertate, acesta nu moare.

Între timp se joacă Bulgaria cu Macedonia de Nord la fotbal, un fel de Rusia cu Ucraina, dar mutată toată treaba în Balcani. Bulgarii zic că macedoneana nu e limbă, că ar fi dialect, iar aștialalți invers, iar de undeva din spatele jaluzelei, iugoslaviștii sunt melancolici, iar albanezii jinduiesc. Oricum ar fi, în Balcani mai sunt câteva Rusii cu Ucraine, disputate și finalizate în diferite grade. Unele s-au terminat după o repriză și încă așteptată reluarea meciului, altele sunt în prelungiri deci încă se joacă, iar altele s-au terminat, dar nedecis și încă se vociferează către arbitrii. Se joacă la Razgrad, pe terenul multiplei lor campioane cum ar fi zis la Radio România Actualități, la “Fotbal minut cu minut”, și nu ai zice că adunătura aia de blocuri ce se vede atunci când mergi la mare la ei, pe dreapta, ca o pată albă pe un fundal galben spre maro, undeva lângă tine, dar nu apuci să pui mâna pe ea că într-un final nu intri în oraș, dintre care un bloc aduce cu turnul Consiliului Județean din Satu Mare, are un asemenea stadion. Faza e că atunci când e cald cald, cum e la sud de Dunăre vara, mă gândesc că turnul ăsta nu mai tremură ci că efectiv se îndoaie…

“Fapte nu vorbe!” și chipul lui Vasile Levski lângă


Pe gardurile ce separă tribunele de gazon văd că există un singur banner cu chipul poetului Botev, omul lor de mare preț în istorie, dar există în schimb o armată de jandarmi ce păzesc un grup micuț de macedoneni, toți roșii îmbrăcați și foarte gălăgioși.
Între timp meciul s-a terminat. A fost egal, 1 la 1, cu un penalty anulat la VAR bulgarilor în minutul 94, la ultima fază. Meci anost. Nu s-a jucat mare lucru, nu s-a urlat, nu au fost fumigene, pumnii nu au fost arătați cerului și cred că nici grupul de suporteri macedoneni nu va păți mare lucru în astă noapte. Se pare că aici meciul s-a terminat, definitiv.

“Cine a căzut în lupta pentru libertate, acesta nu moare” și chipul poetului Hristo Botev

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: