Greci, județul Tulcea : în care îl văd pe unu’ Dani Tărcatu’

Era unu’, un cioban, avea șaretă.Una, cum pe la noi nu am mai văzut demult. De acolo, din șaretă, a scos el berea.
Calul, cu șaretă cu tot, era legat de stâlpul de curent. Când a plecat, într-un târziu, un câine a apărut și s-a urcat lângă el, pe locul liber din dreapta, fără ca el să îi zică ceva. Un altul, sur, mai bătrân, s-a luat după ei. Zic mai bătrân pentru că se mișca mai anevoie.

După aceea am aflat că așa circulă el cu câinele în șaretă și unul pe lângă. Mereu. Dani Tărcatu i se zicea lui. Cum a vibrat numele ăsta în noaptea ca smoala…Cum s-au pierdut amândoi, în întuneric, nebăgați de nimeni în seamă, așa cum nu ai băga pe nimeni în seamă care trece ziua pe lângă tine într-un mare oraș. Ei, omul, câinele și calul. Doar umbra ăstuia, al câinelui mai bătrân cum ar veni, se mai vedea uneori din stâlp în stâlp cum sparge întunericul. De fapt, până atunci, mă tot plimbasem pe străzile din satul acesta, fără noimă. Îmi plăcea. Era noapte demult, răcoare, când am ajuns fără să vreau la birt. Până atunci, m-am tot mirat că nu mișca nimeni. Birtul era o clădire anostă, făcută 100% din pământ ars, din noroi cu paie și acoperită cu tablă. De’a locului. Era închis la birt, dar băieții, unu’ și unu’, aleși parcă pe sprânceană, stăteau pe terasa din față sprijinind bârnele de lemn, cu plasticata lângă ei. Am dat bună seara.
Mai departe, se făcea că luna stătea spânzurată, mare, imensă, ca un dovleac neînceput deasupra munților ăștia vechi, iar noaptea gemea de mirare, nevenindu-i nici ei să creadă cât de mare e…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: