Pornind de la interviurile luate unor români din Ucraina ce fug de război, ajungem în Basarabia, adică sudul Ucrainei și vedem cum îs românii de acolo.

Se iau interviuri la Radio România Actualități, de la Galați, cu refugiații. Sunt mulți români pe acolo printre ei. Foarte mulți. Ăștia ai noștri de la radio spun că stăm de vorbă cu X din Ucraina, ea, că e o ea de obicei, vorbește în limba română, e clar că e româncă de acolo, ea zice că mulțumim României că ne-a primit, că e din Ucraina, zice orașul, localitatea, satul, zona, de obicei zice că e din zona Ismail sau de “sub Odesa” dar nici ea și nici radioul nu zice că stăm de vorbă cu X din Ucraina, ucraineancă de origine română. Acum, habar nu am dacă e indicat să mai continui, dar totuși o fac că mă arde chiar dacă probabil nu e bine deloc ca în astfel de timpuri să bat șaua pe chestia asta ca să nu devin și eu un idiot util.

Când am fost la Ismail am dat o fugă prin piața de alimente și zarzavaturi a orașului. Acolo erau grămezi de munți de lebeniță, pepene cum i se zice prin Moldova, harbuz, în fine, si acolo lângă un astfel de munte am dat de niște oameni care vorbeau limba română. După aia am văzut că erau foarte mulți vânzători care vorbeau limba română și după aia, tot așa, am aflat de la un țigan ce era taximetrist, în limba română, tot român și el cu nevasta educatoare, țigancă româncă, școlită printr-un program la București, că majoritatea care vin la piață să vândă câte ceva sunt “moldoveni, din satele din jur. Moldoveni, adică nu români moldoveni. Mi-a cerut o țigară. Eu nu fumez, dar am la mine și când merg cu bicicleta țigări, ca să dau oamenilor simpli, ciobanilor, copiilor slugi la stâne, bețivilor, ca să aflu câte o poveste… Altfel te vede omu’
Atunci i-am zis că îi dau dacă îmi spune ce limbă vorbește
Ăla s-a uitat la mine și mi-a zis moldovenește, după aia românește că nu avea ce face că eram prea insistent și după aia mi-a zis Ce vrei domne’? Ne-a intrat rusul și în sânge, degeaba scrie pe buletin că îs ucrainean. Nici măcar să mai adauge că e și român. Și mi-a arătat buletinul lor, cum ar veni. Și atunci m-am întristat de asta.
Este foarte clar că la final totu’ e chestie de ce preferăm : Eu zic că o’ fi mai bine cu o Ucraină tare, occidentală. Iar pentru România ar însemna un eșec total referitor la politica românilor din Ucraina.
O Rusie tare și o Ucraină care nu va mai exista, ar însemna o graniță cu Rusia pe Prut. Asta nu e bine, dar n’ai ce face, asta e.
Faza e că războiu’ acesta va face ucrainenii mai tari, iar comunitatea românească și mai slabă. Cea “moldovenească” în general poate fi ștearsă/blocată/batjocorită, fiindcă o mare parte sunt proruși. Oricum, după mine, cei din Basarabia adevărată, adică sudul Ucrainei, mulți, nu toți, dar mulți, se roagă să vină rușii mai repede. Cumva mie nu îmi e milă de ei. Cumva sună dur, dar și-o merită. Ei mereu s-au rugat duminicile după cuvintele și învățăturile Mitropolitul de Odesa Agafanghel. Se roagă și la figurat, și la propriu zis căci Duminicile, cel mai probabil oamenii din acele sate de români care se duc la biserică au ascultat “învățături” cum că războiul ăsta nu-i al nostru. Și noi nu avem ce colabora. Cu cine? Nu se zice, dar se subînțelege.
Acum, femeile și copiii lor, cred că și bărbații, fug în România peste Dunăre. Da, totul e posibil.
Pe de o parte însă, sunt mândru că românii din țară sar așa în ajutor, îi primesc pe refugiați la dânșii în case.
Pe de o altă parte, ‘mii frică că printre acești refugiați sunt și oameni fără cinste, și mă refer la români. Români de ai noștri, cei care sunt români doar pe pașapoarte sau cei care n-au nici pașapoarte și-i numesc pe alții curve. Să mă scuzați de cuvânt, dar da, ăștia sunt niște nenorociți și ăștia sunt pro-ruși. Ce înseamnă să fii român în Ucraina?
Să susții statul (și oamenii) în care trăiești, dar să știi că ai rădăcini pe care nu vrei să le usuci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: