De 15 Martie, ziua ungurilor

Este fascinant să vezi imagini și interviuri de la mitingul ungurilor de la Budapesta, cu ocazia zilei lor internaționale. 15 Martie. Steaguri, Roșu, Verde, Alb, cu combinația aia teribilă pentru mine de roșu și verde. După ce’l asculți pe Orban folosind a 248’a oară în doar trei propoziții cuvintele națiunea, maghiarul, spiritul și pronumele “noi”, interviurile luate oamenilor, cum că respectăm lupta pentru suveranitate a ucrainenilor, dar trebuie să avem în vedere și interesele rușilor, cum că devine foarte clar că astea sunt interesele americanilor, îți cam dai seama că prostia crește și va crește mereu odată cu longitudinea, adică de la Vest către Est.

Așa au început să apară și sensurile giratorii la noi, alea pline cu flori în mijloc. De a lungul anilor, dinspre V către E. E jucată treaba. Apoi stai de vorbă cu văru’ și ăsta te întreabă :Mă, Orban e prost? Răspunzi cu Da, bineînțeles și cam atât. Ce ai mai putea zice? Te mai gândești să’l bagi în măsa, că e prea mic, că altfel ar face și el la fel, dar taci să nu fi făcut șovin.
Nu știu de ce, dar am așteptat ca lumea să zică în Budapesta la microfoanele reporterilor că și Zelenski ăsta e un măscărici, asta ca să fim frați întru totul cu verișorii ăia din fața Parlamentului maghiar. Cum atunci, când Belgradu’ a fost bombardat, nu ai avut cum ține cu NATO, așa acum, ca român, nu ai cum ține cu rușii. Ții cu cămașa de pe tine, cu muierile ascunse prin poduri când veneau sălbaticii și mâncau pastă de dinți pe pâine și îți aduci aminte cu plăcere, măcar atât, că mai mult nu se poate, de Lăcătuș când le-a dat sovieticilor două boabe la mondial și a zis între ele “Haide bă!” Probabil că, dacă stai așa și privești lumea mâncând un Gofri la Gyula, zoindu-te’n apă caldă de 1 Decembrie, că atunci merg toți ăia din vestul României la băi la maghiari, tolănit în greața ta proprie și în frică, că tăvălugu’ va veni peste tine, îți vei dori să dai vina pe ucrainenii ce rezistă sau pe americani că ar fi produs deranj. Dar dacă și-ar fi pus și occidentalii întrebări prin anii ’90, ăia cu UE, de mergi tu acum să te pozezi la Viena, ca și când ai merge la Tăuții-Măgherăuș, ce ai fi zis acum? În lașitatea ta vei ține astfel cu rușii, vei analiza situația ca Tucă și Cristoiu și vei uita de Petrov. Ce ironie!? Să uiți să mai vorbești de Petrov și de alții ca el care te vor îngropa … Mai bine ai zice că ești anarhist, ca ucraineanu’ Nestor Mahno în trecut…Ar fi cu mult mai bine.

Gofri

Am fost săptămâna trecută cu autobuzu’. Una i-a dat șoferului 10 lei, deși avea abonament, că a așteptat-o, a urmat apoi o scenă de dat banii unul către altul, de nu a mai pornit cursa, iar un pensionar îmbrăcat colorat a vorbit tot timpul de război, tactici americane, da’ non stop, între două stații și când m-am scoborât, el fiind îmbrăcat tot bine colorat, așa cum v-am zis, i-am spus : Domnu Roz, cu matale se va sfârși când curcubeul de pe cer va dispărea. Până atunci nu. Așa să știți. Avea o duhoare în el teribilă, dar nu de la alcool. M-a privit lung, fără să înțeleagă nimic, bineînțeles. Aveam însă și eu o greață în mine teribilă, de la trei langoșe luate din stație. Era ca la Kiev când am mâncat tot raionul de pește uscat din supermarketu’ Fozi. Ce vremuri…
De altfel, toată ziua la aia m-am gândit dacă nu cumva rușii au torpilat acel magazin și nu altu’. Pentru mine ar fi fost o înfrângere. Cu pumnii strânși am trecut pe lângă Catedrala Mare și i-am tras o cruce în gând…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: