Cuieșd, județul Mureș: în care am impresia că’ntr-un anumit fel, pot păcăli timpu’ iernatic, iarna, adică moartea Lumii.

Țiganu’ își potrivi ceasul cu cuc de pe peretele din curtea casei sale când ceasul din turnul bisericii reformate bătu fix, la trei. Cu toate acestea ceasul de pe perete, cel de pe mâna lui, cât și cel de pe mâna mea, arăta că e și 42. Când văzu nedumerirea mea, țiganul bolborosi ceva, din care am înțeles că de doi ani nimeni nu mai vine să regleze mecanismul din turn, iar după el, acesta o ia în fiecare zi înainte cu aproape un minut. Timpul se grăbește la tine, am spus, imitând zicerea lor, dar pe el astfel de considerații nu îl interesau. E un om simplu. Are ceas în casă, ceas la televizor, ceas la mână si la telefon, plus ceas la mașină.

De doi ani nu am mai fost în acest sat. De atunci, de la ultima vizită, gaborii au înaintat până aproape de jumătatea satului și mai mult ca sigur, în acest ritm, românii și maghiarii ușor ușor vor începe să intre în pădure. Biserica reformată și cea românească, ambele, au câte un geam spart sau fisurat, semn că sacrificiul prin răstignire, pentru Lume, mai este practicat de comunitate doar la nivel de idei.

Biserica reformată a satului Cuieșd, comuna Pănet județul Mureș. Populația acestuia, română și maghiară, are și o importantă componentă țigănească. Cel mai probabil modu’ aparte de a gândi al acestora, îi va veni de hac așezării.

Părăsesc satul când orologiul din turn bate fix la 4. O țigancă tânără cântă într-o curte la un microfon legat la o boxă. Pentru plăcerea ei și pentru ochii ce’i par parcă scoși din adâncuri de culegătorii de perle, nu mă pot abține să nu îi trimit un sărut imaginar. Pot să pariez că în curtea țiganului, ceasul cu cuc arată și 42. Mâine, dacă aș fi iarăși aici, ar arăta și 43, poimâine și 44, și tot așa cu fiecare zi care trece, și atunci, în felul acesta, poate că la un moment dat, deși aflat la început de februarie, să fiu practic cu un picior în martie. Asta ar însemna să păcălesc timpul iernatic, moartea Lumii. Ar fi un vis pe care îl am de demult, îndeplinit înaintea tuturor și fără să știe nimeni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: