Nima Milășelului, județul Mureș sau un fel de Middle of Nowhere local.

În imaginea de mai jos un grup de morminte ce mă gândesc că țin cel mai probabil de așezarea Nima Milășelului. Wikipedia mai dă un număr infim de locuitori, dar dacă te iei după localizarea pe hartă, la fața locului nu mai dai de nimic. Adică ești fix pe coordonate, pe hotare și nimic.

Cum stai, numai câmpuri cultivate, pădure, viționi și cimitiru’ ăsta În el, pe piatra cu născutul și mortul cel mai vechi scrie 1885/1933 și 1897/1943. E un cuplu, pe el îl cheamă Pașcu Milășan cu Pașcu deci prenume, iar pe ea Iuana, cu u nu cu o. Crucea e ridicată de fiica Lina.


Ghidat de câteva tufe de lilieci sălbăticiți, într-un buioșag de nedescris, am găsit resturi din fundația unei case. Mai precis vinclu ei de jos, din temelie.
“Nima” e un toponim pentru un mic grup de case situat în afara localității de bază, la distanță mai mică sau mai mare de aceasta. Un derivat, un rest rămas din ceva, în esență un loc al nimănui. Un fel de la mama dracului, la dracu’n praznic. Ca și în cazul unei alte “nime” locale, cea a Râciului, oamenii ce s-au stabilit aici, au plecat cel mal probabil din Milășel, satul care, de altfel, astăzi se vedea de sus foarte bine.

Satul Milășel. Geografic el este localizat în unitatea de relief numită Câmpia Transilvaniei. Scriptic, aparține de comuna Craiești.


Habar n-am încă dacă am atins hotarele acestei aşezări sau dacă nu cumva vreau eu ca nimic să nu mai existe la fața locului, să culeg dacă tot îs aici, urme și impresii de la oameni ce nu mai sunt, să fie ca pe hartă și nu ca pe Wikipedia, adică nimic. Oricum ar fi, locul a fost o roire de oameni într-un fel de Middle of Nowhere local, transilvan. Cred că e prima dată când folosesc cuvântul ăsta, transilvan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: