Belgrad, Serbia : concert Magnifico și alte considerații

Ce show fenomenal aseară la Belgrad …
O sală mică, cu câteva mese, cam 250 de oameni. Sala se numea Amerikana. Pe zidurile de până la sală, Dom Omladine Beograda, cineva a vopsit chipul roșu al unui conducător militar din primul război cu litera Z. Nu tot chipul ci doar la chipiu, la caschetă, i-a pus un Z mare, ca o distincție a batalionului din care face parte, una de era să îi acopere toată fața. Din 10 în 10 m. Pe strada care duce la ambasada Greciei. Dacă stai așa, la o visare, poți gândi că atunci când vântul bate tare în Dorćol, întotdeauna dinspre Dunăre, umbra steagului Uniunii Europene de pe Ambasadă va cădea peste chipul generalului de pe partea aialaltă, acoperind-l. Ce cadru teribil!


Migăloasă treaba oricum. Din 10 în 10 m să mergi cu sprayu’. Cum, peste zi, am văzut că la tarabe se vând tricouri cu litera Z, mare pe ele desenate. Vânzătoru’ nu crede dar a ochit “fereastra de oportunitate”. Poți face niște bani cu războiul, probabil că ți-ar zice dacă l-ai întreba, asta în timp ce două asiatice atârnă în niște colanți super strâmți, arătându-și bucile impecabile atunci când pozează pentru o super poză de profil, spânzurate indecent de un stâlp de pe Cneaz Mihailova. Când se înclină, bărbații de la terasă se înclină și ei, căutând diverse obiecte imaginare pierdute pe sub mese. Înapoi, cu mintea la loc, la ale lor, puțini mai revin. Asta e clar. Nu ai cum după o astfel de scenă.

Melodia “Pukni Zoro”. Nu au același stil, dar e un fel de “Pușca și cureaua lată” în ceea ce privește popularitatea. Cel puțin așa stau eu și meditez în fața unei beri, înainte de concert. Nu știi ce îți poate plăcea mai mult :decolteu’ superb al actriței Danina Jeftić din film sau melodia din același film. “Montevideo bog te video” e poveste. Bună sau rea e romanțată. Se uită…

Danina Jeftić la filmările pentru “Montevideo bog te video” Sursa foto : vidisliku. com


Probabil că greșit gândesc, dar piesa se cântă la nunți, la botezuri, la mormântări, bineînțeles când lumea e matol, că altfel nu ai cum, o cântă băieții de la Partizan cât și cei de la Zvezda. O cântă toți la toate sporturile de echipă, o cântă când câștigă nationala. Jucătorii după victorii, studenții, soldați, elevii, toți s-au unit sub muzica asta, dar mulți în continuare nu știu cine e autoru’.


Cum omul în acest spațiu are nevoie de un mit, de ceva supra natural, dumnezeiesc, imediat s-a creat legenda. Adică da, a compus-o acest băiat sloven cu bunic sârb dispărut pe frontul de la Salonic în primul război, dar parcă ar fi auzit-o cineva cântată atunci când soldații sârbi se retrăgeau peste Munții Albaniei. Iată cum înfrângerile devin victorii, îmi spun. Posibil chiar ca acel general cu chipiul vopsit cu un Z mare să îi fi condus pe acești oameni, mai continui eu pentru mine. Înaintăm prin retragere, ar fi zis un amic. Și râd. Dau la vale un gât dintr-o bere locală și mă gândesc mai departe peste chipul unei tipe tunse scurt, direct în fundul uneia din fața mea.
Cineva care a murit, bineînțeles, acum încoace, ar fi fredonat-o, care posibil să fi ridicat și o fântână în satul lui în memoria acelor vremuri, una pe care scrie anu’, cine a făcut-o, de ce, cine a mai participat, una de la care toți iau apă, în fața căreia vin nepoții să se reculeagă la pomeniri, dar care când a murit ar fi articulat-o doar înaintea ultimei suflători a vieții către moarte. Suflarea asta nu aburește decât sufletu’, e aia de îți rămâne ca un ultim lucru permis să îl la tine când treci hotaru’, să o ai la buzunar în copârșeu ca pe florea de la nunta ta, atunci când pe lumea aialaltă te ridici brusc și te ‘ntâlnești cu morții, frații tăi…

O astfel de fântâna ridicată în satul Ojkovica din Serbia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: