Roua, județul Harghita : în care cunoscându-l pe Demeter, omu’ meu, mi-am dat seama că cel mai bine pe lumea asta te simți atunci când o înjuri.

Demeter mă primise ca de obicei
Calm, rece, ceva înjurături aruncate în ambele limbi către găinile din calea lui, către câinele ce nu se mai oprea din lătrat, către jumătatea de cismă decupată ce îl putea arunca în cap oricând dacă nu era suficient de atent și cam atât. Multă vreme legat de aceste înjurături rostite în limba română, m-am întrebat dacă Demeter o făcea doar pentru mine sau așa înjura el de obicei, în două limbi…

Demeter locuiește în satul Roua, comuna Fântânele. Pentru maghiari localitățile astea se numesc Rava respectiv Gyulakuta. Dacă îl întrebi pe Demeter unde stă, Demeter îți răspunde în mai multe feluri.
Dacă îl întrebi în limba română, îți zice în română, iar dacă îl întrebi în maghiară îți zice în două feluri, ori în română ori în maghiară, asta depinde de ce toane are el in ziua aia. El zice că dacă la întrebarea în limba română, răspunsul poate fi doar unul, în limba maghiară e ca la școală, când o chestie desenată pe tablă de profesor se ramifică în două.

De felul lui, din acest punct de vedere, Demeter este un ciudat. I-am și spus-o,, chit că nu putem spune nici unul că am fi prieteni intimi. Multă vreme am încercat să mă asemui cu el, să îl învăț și chiar să îl copiez. Îmi place răutatea lui, cinismul lui, faptul că la el nimic nu e bun. Multă vreme am încercat să zic tuturor că dacă acolo, în satul ăla mergem, atunci acolo e omu’ meu, dar de multe ori intimitaea asta care ne lipsea ca să fim una, m-a făcut să ezit. Ultima oară când l-am vizitat, mi-a zis într-o românească perfectă, că stele sunt fericite pentru că atârnând așa de Dumnezeu, acolo sus, ca de o toartă, ele nu vor fi întinate niciodată de ceea ce e pământ.
A mai vrut să zică ceva dar fața mea mirată l-a făcut să tacă și să înjure.
E drept. La auzu’ acestora, era să cad jos, dar noroc cu bara de fier de la intrarea în curtea lui, bară pe care se urcă via și de care eu m-am ținut. Cu Demeter am mai vorbit eu lucruri din astea mai delicate, dar nici chiar așa. Îmi știa convingerile politice sau mai mult apolitice, înjura până la ai lui, după care mă înjura pe mine, pe ai mei că îi înjur pe ai lui, că noi românii nu gândim cum trebuie, după care nicio parte nu mai gândea cum trebuie, nici noi și nici maghiarii și terminam amândoi într-un potop de înjurături aruncate tuturor, din care se distingeau ale mele în românească, așa cum zice Demeter când se referă la limbă, dar mai ales ale lui, că erau în ambele limbi, ca ramificațiile alea pe care le desenează dascălu’ pe tablă când îți predă.

Acum, după mine, ultima oară am întrecut măsura, întrucât un grup de turiști unguri ce umblau de năuci prin țigănia de la el din sat, deși au cerut apă, ăsta nu le-a dat, ci a zis că nu are și i-a trimis la vecina. Înjură cu patos și atunci când înjură, Demeter nu trebuie întrerupt. La el lumea e de două feluri, care înjură și care nu și dacă cumva nu ai pe cine înjura, nu trebuie să te scuzi sau să îți fie rușine. Te pui lângă el și el te învață. Înjuri totu’ pe lume, aerul, apa, cum crește sau nu crește iarba, pădurea, bineînțeles oamenii, cei mai nenorociți de pe Pământ, că au sau nu au dreptate, nici nu contează, că există sau nu există destul de mult timp, absolut totul e de înjurat, dar asta până la stele. Acolo Demeter se oprește și zice: să știi ember că Marele Alb are grijă de ele. Da’ de noi nu. Și bine face! Și iarăși o ia de la capăt…
Si în această zi Demeter mă primise ca mai înainte și, pot spune, ca în mai toate cazurile. Era totuși omul meu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: