Doamna Bochiș, profesoara de muzică și Enigma Otiliei

Multă vreme am rămas în minte cu imaginea lui George Enescu legată, însă, de romanul “Enigma Otiliei”. Întotdeauna, până la vizionare, credeam că dacă s-ar face un film, cadrul sonor neapărat ar fi trebuit să fie din Enescu. Când, apoi, l-am văzut într-un final și mi-am dat seama că m-am înșelat, nu m-am mai uitat deloc la el.

Trăirile acestea, legate de Enescu, de Otilia, de o lume a visării, le-am aflat de la doamna Bochiș, profesoara mea de muzică. De la dânsa, am mai aflat de virtuosul țigan neșcolit Barbu Lăutaru’, de întâlnirea acestuia cu marele Franz Liszt, compozitorul maghiar al Imperiului Austriac, de faptul că Enescu a primit primele lecții de vioară de la Nicolae Chioru, un țigan din satul său natal din actualul județ Botoșani. Apoi, a urmat filmul “Concertul” în care întreaga acțiune, concepută în jurul unei povești mari, este salvată de o scenă scurtă, desfășurată pe câteva minute. Și din nou și aici, cel mic tot un țigan este, neșcolit, dar artist de excepție. O dovedește fără menajamente pe o violoncelistă mare.
Arcușul și vioara în mâna omului rebel sună sublim, încheietura descriind mișcări ample, de parcă glezna unui fotbalist sărac fără principii specifice altei clase sociale din care el oricum nu face parte, nu s-ar juca dezinvolt în nisipul Copacabanei ci pe o arenă sportivă de lux, printre gentelmeni, fotbaliști și ei, dar care acasă se vor întoarce în bolizi auriți, la braț cu femei de mii de stele…

În film se cânta Schubert, un scurt fragment, se cânta intens și mai ales arcuit. Sacâzul sărea, în tot acest timp din arcuș, în imagini elocvent surprinse. Presupusei, în film, celebre violonceliste, nu îi venea sa creadă ce aude, părând un Franz Liszt adus, acum, în timpurile noastre.
Mă întorc însă la doamna Bochiș, profesoara mea de muzică din școala generală. Până la urmă, cred că într’nsa o vedeam de fapt pe Otilia. La mersul lin, la modul cum își aranja părul, întotdeauna nevăzut sub un batic în jurul capului, părea în acele vremuri burgheză, chiar dacă timpurile, prin mirosul emanat de podelele clasei, nu sugerau deloc atmosfera romanului și mai ales casa elitistă a enigmaticei Otili. Dar eu, pe atunci, eram mic și nicidecum, ca acum, nu mă luptăm cu astfel de termeni.

Note de călătorie

Acestor amintiri ale mele le adaug aici, câteva poze surprinse în orașul dunărean Brăila, deoarece odată vizitat pe îndelete, consider că acest oraș, păstrând încă, dar doar pe alocuri, nealterat, farmecul creativ al levantului, este extraordinar de propice visării și creației artistice. Casele coloratei burghezii locale m-au însoțit aproape peste tot-aici mi-am închipuit-o pe mica burgheză Otilia și chiar pe admirabila mea doamnă Bochiș-printr-un centru ce, deși în mare lăsat la voia întâmplării, totuși continuă să trăiască pentru călătorul ce încă îi caută fața de altădată, făcând abstracție de precaritatea adusă de timpuri și mai ales de nepăsarea autorităților locale.

2 thoughts on “Doamna Bochiș, profesoara de muzică și Enigma Otiliei

Add yours

  1. Îmi place textul. Însă, iar imagini fără precizarea identității clădirilor. Pe marți, 30 iulie 2019, 09:43:02 EEST, demeseriecalator a scris: #yiv0575650574 a:hover {color:red;}#yiv0575650574 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv0575650574 a.yiv0575650574primaryactionlink:link, #yiv0575650574 a.yiv0575650574primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv0575650574 a.yiv0575650574primaryactionlink:hover, #yiv0575650574 a.yiv0575650574primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv0575650574 WordPress.com | adailton posted: “Multă vreme am rămas în minte cu imaginea lui George Enescu legată, însă, de romanul “Enigma Otiliei”. Întotdeauna, până la vizionare, credeam că dacă s-ar face un film, cadrul sonor neapărat ar fi trebuit să fie din Enescu. Când, apoi, l-am văzut într-” | |

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: