Ucraina, Hotin : Un preambul la momentul dedicat acestei cetăți

Pentru capodopera sa “Taras Bulba” , fondatorul prozei moderne ruse, ucraineanul Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852), fire de artist neîncrezător, a scris-în rusă- două manuscrise, unul în 1835 și altul în 1842. Nicidecum în 2009, regizorul Vladimir Bortko, ucrainean la origini, nu folosește pentru ecranizarea cu același nume prima variantă, ci pe a doua, considerată mai prorusă.

La aceea vreme conflictul dintre ruși și ucraineni nu se întrezărea, banii pentru realizarea filmului veneau de la Moscova, iar însuși regizorul declara că o Rusie fără Ucraina și invers nu se poate. Prima scenă din acest film începe, aș zice firesc, cu o bătălie, cea dintre cazaci și poloni, un conflict parcă etern în timp între cele două națiuni ale lumii slave, având pe fundal zidurile cetății moldovenești-românești de la Hotin, în Ucraina actuală.

Curajosul cazac este înfățișat similar cu personajul generalului de oști romane, nobilul Maximus, din Gladiatorul, interpretat de actorul Russel Crow, diferența dintre cei doi constând în faptul că neliniștitul zaporojan este cu mult mai sălbatic reprezentat ca aristocraticul general de oști. Lângă zidurile cetății, în timp ce leșii se strecurau peste tot, dând comenzi în poloneză, iar sclavii tătari vorbeau în limba lor, Taras, ruteanul, ține o cuvântare plină de patos în limba rusă, amintind cazacilor ucraineni de mândria de a fi cei mai viteji dintre ruși.

Fortificații încă nescoase de sub negura timpului trecut peste ele la Cetatea Hotin

Trec mai departe peste derularea firească a filmului, de altfel bine realizat, și mă opresc la scena în care, sătui de atâta stat, băut și în general multă depravare, cazacii uneltesc în Siciul Zaporojan, în prezent dispărut odată cu pragurile Niprului, începerea unui nou război cu otomanii. Îi mână, în esență, lupta de a fi pravoslavnic, dar ascuns stă temeiul de a jefui, iar pentru asta schimbă hatmanul pașnic, cu un altul mai violent. Scena este dominată de urlete războinice, de agitație, de zăngănitul armelor și de multă beție, iar momentul, când noul ataman este botezat simbolic cu noroi întins prelung peste moțul din vârful capului, este genial.
Cadrul acesta ar fi putut trece neobservat pentru mine, dacă un prieten, din lumea virtuală, nu ar fi arătat ieri lumii un filmuleț din orașul Cerkasî, situat pe malul Niprului, în Ucraina, aproape de locul unde odată exista Siciul Zaporojan, desfințat de ruși prin forța armelor la 1775. Acum era la fel ca la Gogol în “Taras Bulba “, lume multă adunată, în general extremiști ucraineni, violenți, poate și beți, mulți banderiști cu fața acoperită și un președinte în funcție-Poroșenko- neuns cu noroi și alungat de acolo, în plină campanie electorală,de o mulțime tare încinsă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: