Ucraina, Iulia Timoșenko: Femeia cu părul lung și blond, mai mereu strâns într-un coc auriu, împletit în vârful capului.

Sursa foto:Rador. ro

În Ucraina, pe Iulia Timosenko, candidata la scaunul prezidențial al țării, ce ieri tocmai a ratat intrarea în turul doi al alegerilor, o întâlnești peste tot, în diverse ipostaze, dar întotdeauna la fel: glamour, cu părul lung, blond, strâns într-un coc auriu, tot timpul împletit în vârful capului, parcă din spicele bătute de soare ale unei veri ideale.

La Cernăuți, pe Iulia Timoșenko o vezi pe actualul bulevard Olga Kobileanska, fost Iancu Flondor în timpul României Mari, botezat acum cu numele scriitoarei ucrainiene ce a iubit întotdeauna același gamet, feminin, și care s-a născut la Gura Humorului, în România. Aici, diva blondă, nicidecum nu mătură cu tulpini de trandafiri caldarâmul bătrânului bulevard, așa cum patetic autopropune actualul oraș ucrainean, botezat la fel de neinspirat cu apelativul de Mică Vienă. Pe aceste meleaguri, femeia politician este o intrusă, îmbrăcată vulgar, la brațul probabil al vreunui cobzar imaginar, neavenit locului, dar întotdeauna având același păr blond, strâns într-un coc auriu, mai mereu împletit în vârful capului.

Fată frumoasă, ucrainieană, surprinsă foto cu multă reținere pe Olga Kobileanska, în Cernăuți

La Liov, Timoșenko este sprințară, frivolă și feciorelnică, uzurpatoare de căsnicii monotone, doar datorită unei aventuri sporadice și neînsemnate, în cel mai fierbinte oraș al Ucrainei actuale. Tânără și neapărat la pantof cu toc cât mai lung, ea lasă deoparte inhibițiile și pedanteria, ce ar putea-o face pudică, gândind și jonglând occidental, dar mai ales naționalist. Aici, ea lasă deoparte modestia fetei simple, a țărăncuței rutene venite din străfundurile unui târg pitit în stepă, manifestându-se în voie, bineînțeles prefăcut, cu părul lung, blond, strâns într-un coc auriu, mai mereu împletit în vârful capului.

Întotdeauna terasele din centrul istoric al orașului Liov oferă astfel de cadre. Zilele călduroase de vară, berea rece și ieftină este un motiv bun și totodată reconfortant

Dar cel mai bine, Iulia Timoșenko s-a simțit la Kiev, în capitală. Acolo, ea și-a arătat adevărata față. S-a sucit, când toată lumea se aștepta ca parlamentul ucrainean să voteze o lege împotriva agresiunii rusești și a încheiat o alianță cu învederatul, pentru mulți, ulterior, Ianukovici, zadădărnicind totul.

Imagine a artei stradale, deosebit de bine reprezentată în orașul Kiev, capitala Ucrainei

După patru ore petrecute în biroul, pe atunci prezidențial al acestuia, la plecare, trăgând puternic aer în piept și sorbind ultimele miresme ale parfumului Angel, Ianukovici ar fi spus: “Aceasta este atât de ticăloasă, încât eu, chiar să fi vrut, n-aș fi putut s- o regulez” Sursa: Mihail Zâgar în Toți oamenii președintelui
Iulia Timoșenko a știut întotdeauna: farmecul ei feminin și darul convingerii sunt principalele ai arme. A dovedit-o din plin, în 2008, în timpul negocierilor pe problema prețului gazelor pentru Ucraina, avute față în față cu Putin. După această întâlnire, glorios, ea a purtat neoficial apelativul de “Prințesă a Gazului”. Obținuse un preț bun, iar pe timpul acela, Rusia pentru Ucraina nu era considerat a fi stat agresor. La aceea vreme, același ziarist rus, Mihail Zâgar scria: “Este uluitor că nimeni din jurnaliști nu a reținut în minte despre ce s-au înțeles cei doi premieri la modul concret. Toți au fost atrași doar de rochia neagra a Iuliei, cu un fermoar vertical enorm pe tot spatele, cu ajutorul căruia, glumeau ei, ar trebui să fie dezbrăcată printre o singură mișcare a mâinii.”
Bineînțeles, părul lung, blond, strâns într-un coc auriu, mereu împletit în vârful capului era prezent. Doar ulterior, în pușcărie, se zice că modul acesta de a-și împleti întotdeauna părul auriu în vârful capului, de parcă ar fi spice de grâu bine coapte și bătute de soare într-o vară perfectă, a fost abandonat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: