Muntii Gutâi: Spre Creasta Cocoșului, pe urmele haiducului Pintea

 

Cu fețele albe și păr deschis la culoare, nu ai fi zis că cei doi vârstnici temerari din fața mea, nu aparțin nici unei țări de pe bătrânul continent.
Daniel și Karin sunt din Chile, iar la modul cum arată și cum sunt îmbrăcați sunt demni urmași ai germanilor emigrați la 1848 în această țară, după un trai mai bun.
Au ajuns la Breb, în Maramureș, accesând www.ecomaramureș.com. Le-au plăcut casele din lemn, muntele și faptul că aici, este mult mai ieftin ca în Patagonia, la ei acasă.

O aglomerare de roci magmatice, ce au încercat în urmă cu multe milioane de ani, să străpungă fisurile dintre roci, în încercarea fatidică de a ieși la suprafață, formează creasta stâncoasă impozantă, din NV masivului vulcanic Gutâi, intrată în limbajul comun, sub denumirea de Creasta Cocoșului (1394m). La un moment dat, înaintarea masei de topitură vulcanică prin fisuri s-a oprit, iar ulterior, eroziunea diferențiată la care a fost supus materialul din jur, a dezvelit formațiunea vulcanică actuală, cu forma ei inedită de creastă puternic zimțată

A contat și faptul că vor merge într-o zonă străină societății lor, o aventură de toamnă meritată, pe tărâmuri necunoscute. Din cauza vârstei, cei doi temerari chilieni, aleg să se odihnească pe o buturugă lângă un izvor, înainte de a ataca urcușul final spre “Creasta Cocoșului”, din Muntii Gutâi. Lor și ghidului ce îi însoțesc, le strâng mâna, urmând ca eu să abordez fără nici o pauză, urcușul final. Spre ceea ce a mai rămas din vulcanul de altădată, ne așteaptă o potecă tematică destul de abruptă, dominată de un peisaj mixt, de stâncă, arboret, tufărișuri rezistente la frig și vânt, printre care urmele ursului, întâlnite sub diverse forme sunt la tot pasul.

Aglomerarea de rocă vulcanică este acoperită triumfător parcă, de o îngemănare de păduri de brad, fag și în amestec, în care, ursul, lupul și râsul, își găsesc încă habitatul lor tradițional. Desupra acestora, tufărișurile alpine și subalpine, închid un cadru natural de excepție.


Involuntar, în drum spre Breb și de aici mai departe spre cel mai reprezentativ loc din Munții Gutâi, am refăcut traseul ascensiunii sociale, a celui ce a fost, haiducul Pintea Viteazul sau omul Pintea Grigore. Spre Maramureș, am oprit la marginea satului Măgoaja, atras de o casă veche, aflată aproape de momentul în care, părăsită în fața timpului și dată tribut, nepăsării omului modern, va dispărea.  

Era cald și bine, iar aerul avea gust de nucă coaptă și măceșe pârguite. De aici, de la contactul dintre Culmea Breaza (803m) și Dealurile Sălătrucului, din locul în care, obscura vale a Sălătrucului, începe să își conducă apele spre sud, către Culoarul Someșului, a plecat Pintea Grigore, spre crestele și văgăunile Maramureșului.
Din locul în care eram, satul parcă se duriga la vale. Vechile gospodării, multe dintre ele părăsite, le vedeam ascunse la contactul dintre culmea înaltă și porțiunea mai joasă, de lângă, răsfirate printre livezi incipiente de meri și pruni, sălbaticiți de prezența pădurii. Până aproape de limita primelor case locuite, un alt sat, se pierdea ușor în timp, lângă altul nou, aflat în plin avânt al dezrădăcinării. Nu am stat mult aici. De fapt am stat pãnă mi-am umplut buzunarele de nuci și gura de sâmburii măceselor. Mai departe, m-am dus ca și Pintea. Printr-o înșeuare (632m în Culmea Popii) ce ține de Culmea Breaza, prin pitorescul, dar îngustul drum asfaltat recent, am trecut în Depresiunea Lăpușului (Tara Lăpușului), iar de aici mai departe spre Țara Maramureșului. La început a fost Pintea Grigore, pentru ca mai apoi, să existe un Pintea Viteazul. Etnografic, nu a fost nici lăpușan și nici maramureșean. S-a născut la marginea unei “țări” și a plecat spre alta, cu mult mai multe ascunzișuri.

Din Culoarul Someșului, după localitatea Dej, spre Nord, puține drumuri se încumetă să treacă aglomerarea de culmi deluroase, înalte și bine împădurite. Pe un vechi drum, în ultimii ani s-a amenajat la stadiul de drum îngust, asfaltat, o cale de trecere modestă, dar pitorească, ce pleacă din dreptul localității Cășeiu, urmărește mica vale a Sălătrucului, trecând prin satul Măgoaja, pentru a traversa ca o adevărată șosea montană, Culmea Breaza(803m), prin punctul Culmea Popii, situat altitudinal la aproximativ 650 m. Odată ce scapă de această piedică naturală drumul își continuă mult mai ușor, calea sa spre Țara Maramureșului, prin Pasul Neteda, urmărind fidel până la Băiuț, Valea Lăpușului.

Deocamdată Nea Viorel o duce bine. Cel puțin el așa zice, iar realitatea pare că ține cu el. Chistălașurile fierb, transformându-se în horincă, iar Mărioara lui, încă mai gătește bine.  Breb-ul începe să șe deștepte, odată cu tot Maramureșul. Lumea începe să vină pe la ei,  iar locurile pensiunii le are rezervate pentru sărbătorile de iarnă, încă din luna august.

Așa au venit și cei doi, un neamț născut în România, la Petroșani și logodnica lui, o poloneză stabilită în Germania. Au fost pe Gutâi, au văzut Creasta Cocoșului, iar neamțul i-a povestit polonezei, despre filmul copilăriei lui. Între două albinițe pline de tot ce vrei, omul povestește.

La poalele Crestei Cocoșului, două ochiuri de apă alcătuiesc Tăurile Chendroaiei, o turbărie cu floră și faună specifică, iar în părțile nordice ale piemontului vulcanic, ce se dezvoltă sub formațiunea vulcanică, întâlnim Tăul Morărenilor, lac format în urma alunecării unui versant, ce a barat un curs de apă. 

Gemul îi desenează conturul buzelor, adăugând pigment, unei fețe blonde. Pentru el, Pintea Viteazul este Florin Piersic. A fost de a văzut cămașa de zale pe care haiducul ar fi purtat-o. E înrămată în vechea  biserică de lemn a Budeștilor. Acolo a aflat, că lui Florin Piersic nu i s-ar fi potrivit cămașa și a râs. A urcat spre vârful muntelui să vadă locul. Dacă nu era acel loc poate nici nu ar fi urcat. Când însă a ajuns și a văzut că vegetația a acoperit stânca, puțin a fost dezamăgit.

Bisericile vechi din lemn, de pe Mara și Cosău, cum ar fi cele din Budești, cea din Sârbi Susani, din Călinești sau din Breb, pe lângă legătura dintre om și divinitate, atestă și un grad ridicat de “lucrătură a lemnului”, întâlnit în puține locuri din România.

Și-a făcut totuși curaj și cu poloneza de mână, printre copaci, s-a dus până pe marginea hăului. Acum, în vârful stâncii, nimic nu mai tulbură liniștea… dar demult, când el era copil, a fost altceva…
“Am fost ș-om fi!” s-a auzit într-o sală de cinema obscură din Valea Jiului, iar lacrimi de copil, i-au inundat atunci, obrajii…

Fragment din filmul românesc Pintea Viteazul, regizor Mircea Modovan

 

De pe vârf, cei doi chilieni vârstnici privesc în zare. Maramureșul se întinde până departe, la orizont, iar dincolo de acesta, pare a nu mai fi nimic.

 

 

Note de calatorie:

Ce poți să faci la Breb, în Maramureș?

  •  să locuiești în case vechi de lemn ;
  • să vizitezi bisericile vechi de lemn, de pe Mara și Cosau ;
  • să mânaci și să bei produsele localnicilor, preparate în mod tradițional; 
  • să participi la munca câmpului; 
  • să te dai cu bicicleta pe trasee marcate corespunzător; 
  • să pleci în drumeție pe munte, accesând trasee care te vor duce spre Rezervațiile “Creasta Cocoșului”, Tăurile Chendroaiei și Morărenilor;

Traseu “Creasta Cocoșului”din Munții Gutâi:

Pasul Gutâi (Hanul Pintea Viteazul)-Poiana Boului-Creasta Cocoșuluitraseu bandă roșie, ușor (7 km; 3 ore), având sursă de apă, imediat sub Creasta Cocoșului

sau

Breb-Tăul Morărenilor-Tăul Chendroaiei-Creasta Cocoșului-traseu de dificultate medie (drum forestier și potecă, pe marcaj cruce roșie), având o lungime de 8,5 km și o durată de parcurgere, de 3-4 ore.

 

 

 

 

2 thoughts on “Muntii Gutâi: Spre Creasta Cocoșului, pe urmele haiducului Pintea

Add yours

  1. 🙂 poate cândva ne mai întâlnim, mai ales că vreau să fac o incursiune în Turcia și am nevoie de idei, poate locuri noi pe care vrei să le vizitezi 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: