Kiev: Oamenii Maidanului

dsc_0178
Piața Maidan din Kiev în August 2016

Când am coborât pe Strada Sofiivs’ka din Kiev, nu am știut exact unde o să ajungem. Dintr-un colț de stradă luată, o înghețată artizanală ne făcea siesta de după ciorba de borș și porția de colțunași, mult mai plăcută, iar platanii cu trunchiurile chelite de coajă, expunându-și indiferenți goliciunea albă, printre ramuri groase, pline de frunze, ne ofereau umbra, atât de necesară, într-o zi toridă de vară. Din vârful străzii, Maidanul a apărut jos, plin de o lume furibundă, traversând în dezordine Bulevardul Khreshchatyk, lăsând în spate clădirea comunistă a Hotelului Ucraina, pentru ca apoi, toată această mișcare frenetică să se sfârșească brusc, înghițită de gura metroului, dominată de sigla occidentală a supermarketului Billa.


Strada pe care coborâm își debușează încărcătura umană, la marginea pieței, lângă tarabele negustorilor de nimicuri. Printre hârtii igienice cu chipul lui Putin sau tricouri cu simboluri banderiste, zăresc și câțiva magneți de frigider cu Piața. Doi negustori firavi, blonzi și în șlapi, administrează tot atâtea tarabe. Ne privesc insistent și ar putea jura că suntem italieni după vorbă. Antrenorul lui Shatior Donețk de la acea vreme, Mircea Lucescu, dar și foștii fotbaliști de la Dinamo Kiev, Ghioane și Cernat, devin atu-urile fiecărei părți, în tranzacționarea celor cinci magneți. La final, savurând un presupus câștig și având o sete mare de cunoaștere în noi, ne afundăm în mulțime.

Hotelul Ucraina este o construcție cu o arhitectură tipic stalinistă. Dacă pornești de aici la o plimbare pe Bulevardul Khreshchatyk și din când în când mai ridici capul, renunțând astfel să mai privești frumusețile slave ce se perindă pe sub ochii tăi, o să dai de un întreg ansamblu arhitectonic stalinist. Hotelul are în față o terasă, ce domină piața de la înălțime. De-a lungul timpului, începând cu perioada sovietică, continuând cu Revoluția Portocalie și terminând cu Euromaidanul din 2014, terasa din fața Hotelului Ucraina, a fost locul cuvântărilor.

Bulevardul Khreshchatyk cu clădirile lui, printre care și sediul administrației prezidențiale

Ca să ajungi sus pe terasă, vei trece pe lângă Monumentul dedicat fondatorilor Kievului: frații Kii, Șcek și Horiv, împreună cu sora lor Libid, pe lângă Monumentul independenței Ucrainei din Piața Maidan, cu statuia femeii (Bereginia) în vârf, dar mai ales vei trece pe lângă pozele cu morții ucrainenilor, din timpul evenimentelor din 2014.

Hotelul Ucraina, Monumentul dedicat fondatorilor Kievului și Monumentul independenței Ucrainei

În Maidan Nezalejnosti, orice stâlp, zid sau coloană ce sprijină un monument, e decorat funebru, cu chipuri de soldați, voluntari sau simpli participanți, morți în timpul Euromaidanului sau pe frontul din estul Ucrainei.
În 2014, aici au murit și au fost dați dispăruti, peste o sută de persoane, de la oameni simpli până la staruri locale, de la tineri, până la vârstnici. Pozele lor de pe una din marginile pieței, formează Aleea Suta Cerească.

În mijlocul Maidan-ului, doi bărbați îmbrăcați într-un amestec de ocazie, o împletitură cenușie de blugi, sandale și tricouri ponosite, își fac cruci și sarută pozele cu soldați și voluntari ucraineni morți în conflictul din estul țării. Chipurile lor sunt lipite pe un stâlp din centrul pieței. Chiar dacă e multă lume în jur, vânzoleala lor nu trece neobservată. Mă apropi atras ca un magnet. Cei doi mă observă. Într-un final îmi dau seama și eu. Dar e prea târziu. Mă prind de după cap și într-o învălmășeală de semne, îmi explică, că morții sunt camarazi lor. Un miros de alcool își croiește drum spre simțurile mele. În curând, baricada pshică pe care o interpun între ei și nasul meu cedează. Duhoarea mă cuprinde. Cracul pantalonului jerpelit, de pe un piciorul unuia, se ridică. O cicatrice iasă la lumină, pentru a fi admirată de mine. Trebuie să înțeleg că ei au scăpat doar cu atât. Piesa proastă se termină cu cerșitul banilor, pe motiv că statul ucrainean nu are grijă de eroi săi. Dau de două beri, zâmbesc și fac o poză cu cei doi. Puțin mai târziu, ascuns printre oameni, revăd spectacolul, având de data aceasta, alți spectatori.

Este negricios, mic și gras. Părul brunet și des îi acoperă fața rotundă și bondoacă. De sub mustăciora la fel de neagră, degajă o aură pozitivă, cu un solid substrat șmecheresc. Într-un tricou alb imprimat cu “Everlast” și-o pereche de pantaloni albaștri, ce îl fac vizibil de peste tot, umblă prin piața imensă, având brațele împodobite cu brățări simple, în culorile steagului ucrainean sau cu brățări în roșu și negru, culorile naționaliștilor ucraineni. Profită de faptul că, cunoaște limba engleză și vorbește cu toată lumea. În numele războiului din Donbas, odată ce te-a reperat ca o pasăre de pradă, trebuie să cumperi o brățară.
Hey my friend…poporul meu luptă în Donețk pentru țară. Nu vrei să sprijini luptă noastră?
Până să zici ceva, te trezești cu o brățară în mână. Aceasta costă, “50, 100 sau 200…” depinde cu cât vrei ca tu, simplu turist străin sau autohton, să susți cauza ucraineană.

Andry nu este nici mic, nici gras și nici prost îmbrăcat. De fapt el este costumat într-un Mickey Mouse și se află și el aici, ca și restul speculanților din piață, la vânătoare. Prada lui este turistul, ce vrea o poză cu celebrul personaj de desene animate. Plata e la fel ca și la restul, adică cât vrei să îi dai. Știind șmecheriile pieței, l-am avertizat că nu vreau nici o poză, după care ne-am așezat pe bordură, ciugulind dintr-o pungă cu napolitane ucrainene. Simțndu-ne străini, s-a așezat lângă noi și după ce și-a dat jos capul mare de șoarece, ne-a cerut monede românești, pentru colecția lui. Andry este din Odesa, este ucrainean, nu rus, după cum el a precizat foarte clar. Ca toată lumea de aici, știe rusă și ucraineană, iar pe aceasta din urmă, o vorbește acasă. Îi plac nimicurile pe care le colecționează. Din Odesa a plecat din cauză că la Kiev s-ar câștiga mai bine. În timpul săptămânii lucrează, iar la sfârșitul ei, face pe șoarecele vestit. La Odesa, de când cu conflictul din Donbas și luarea cu japca a Crimeii, turiștii s-au împuținat, orașul e oarecum într-o derivă controlată de Saakashvili, iar acolo, Andry nu prea mai are cui să mai facă pe șoarecele. Apoi, pro-rușii din oraș, începeau să îl enerveze. La Kiev, nu mai are astfel de probleme.

Ca să își facă o idee despre cum se trăiește în România și cât câștigăm, raportează totul… la litrul de lapte. La calcul îi iasă că în Ucraina, poate să cumpere mai mult. Despre România și români, știe fiind din Odesa, că în cel de-al doilea război mondial, am ajuns până acolo, alături de nemți. Restul lucrurilor nu le știe, iar eu respir ușurat…Visul lui e să muncească în Europa, odată ce țara sa, va deveni membră a Uniunii Europene. Pe noi ne consideră norocoși că am scăpat de ruși, iar Kiev-ul, este o stație intermediară în viața lui. Cât de curând speră el, va pleca ori în Franța ori în Italia…
E duminică, iar la ora când scriu aceste rânduri, a trecut mai bine de jumătate de an, de la vizita noastră la Kiev. Dacă e soare, Maidanul e plin de lume, iar oamenii lui, sunt acolo. Vânzătorii de kitsch-uri, alcoolicii ce speculează orice ocazie de a mai bea un păhărel, apelând la chipurile morților din Donbas, băiatul ce vinde brățări și care folosește sau nu banii obținuți pentru a sprijini cauza ucraineană sau Andry, șoarecele pieței, băiatul ce vrea să lucreze în Uniunea Europeană, dar care până atunci, vrea să adune bani pentru a-si cumpăra un costum second-hand de “Pluto”
Cu toții, alături de turiștii simplii, sunt oamenii Maidan-ului.

Note de călătorie

Din România la Kiev am ajuns pe ruta Târgu-Mureș-Suceava-Cernăuți-Kiev
De la Suceava la Cernăuți, am călătorit cu autobusul. Există o cursă pe zi, care pleacă la ora 13 din autogara Suceava și ajunge în Cernăuți după trei ore, durata deplasării fiind influențată de timpul petrecut la punctul de frontieră dintre cele două state.
De la Cernăuți la Kiev, am ajuns călătorind cu trenul, la vagonul de dormit, o variantă foarte bună și ieftină(10 euro/persoană la cușetă de 4 locuri, o cafea sau ceai inclus în preț). La ora 20:00 am plecat din Cernăuți, iar a doua zi de dimineață, la ora 08:00, am ajuns în gara centrală din Kiev. Amănunte despre tarife, orarul trenurilor și al autobuselor din Ucraina, aici.

14 thoughts on “Kiev: Oamenii Maidanului

Add yours

 1. Trenuri si autobuze directe Romania – Ucraina si retur:

  1. Bucuresti – Suceava – Vadul Siret, tren IR nr. 380, zilnic, Bucuresti (6,15), Suceava (13,09 – 13,26) – Vadul Siret (15,40), apoi legatura spre Cernauti cu tren local nr. 960 Vadul Siret (17,43) – Cernauti/Chernivtsi (19,10); retur zilnic, tren local nr. 959 Cernauti/Chernivtsi (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR nr. 381 Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,50 – 16,03) – Bucuresti (22,47);

  2. Bucuresti – Suceava – Vadul Siret – Cernauti – Kiev, tren international nr. 380/960/118 “Bukovyna” (vagon de dormit), circula duminica, Bucuresti (6,15), Suceava (13,09 – 13,26),Vadul Siret (15,40 – 17,43), Cernauti/Chernivtsi (19,10 – 19,55) – Kiev/Kyiv (8,07); retur vineri, cu trenul international nr. 117/959/381 “Bukovyna” Kiev/Kyiv (20,05), Cernauti/Chernivtsi (7,10 – 9,25), Vadul Siret (11,08 – 13,40), Suceava (15,50 – 16,03), Bucuresti (22,47);

  3. Suceava – Vadul Siret, tren Regio nr. 1384, zilnic, Suceava (10,55) – Vadul Siret (12,55), apoi legatura spre Cernauti cu tren local nr. 960 Vadul Siret (17,43) – Cernauti/Chernivtsi (19,10); retur zilnic, tren local nr.959 Cernauti/Chernivtsi (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR nr. 381 Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,50 – 16,03) – Bucuresti (22,47) sau cu tren Regio nr. 385 Vadul Siret (16,35) – Suceava (18,46);

  4. Suceava – Cernauti, autobuz zilnic, ora 13,00 (duminica 12,00), din autogara Suceava; retur din autogara mare Cernauti/Chernivtsi, zilnic, ora 7,10, sosire Suceava ora 10,55;

  5. Suceava – Cernauti, autobuz, luni, marti, miercuri, joi, vineri, ora 15,20, din autogara Suceava; retur din autogara mare Cernauti/Chernivtsi, luni, marti, miercuri, joi, vineri, ora 5,10, sosire Suceava ora 8,55;

  6. Bucuresti – Suceava – Cernauti, autobuz, marti, miercuri, vineri, sambata, ora 16,00, din autogara Obor, in Suceava la aprox. 2,30, sosire Cernauti ora 6,00; retur din autogara mare Cernauti/Chernivtsi, luni, marti, joi, vineri, ora 16,00; sosire Suceava ora 19,30 si Bucuresti ora 6,00;

  7. Bucuresti – Galati – Odesa, autobuz, vineri, luni, ora 19,00, din str. Atelierului nr. 22 (Hotel Ibis – Gara de Nord, Agentia CFR); retur din autogara Pryvokzalna Odesa, joi, duminica, ora 17,30 sau din autogara mare Odesa, ora 18,00; sosire Bucuresti ora 6,00;

  *Mai exista si variante cu tranzit prin R. Moldova: Bucuresti/Iasi – Chisinau, apoi Chisinau – Kiev, Odesa, Liov etc, fie cu trenul, fie cu autobuzul.
  *La Sighetul Marmatiei se poate trece granita pe jos in Slatina/Solotvino de unde se poate lua zilnic trenul spre Liov/Lviv, la ora 17,45, sosire la 5,55; retur, Liov/Lviv (20,50) – Slatina/Solotvino (9,07).

  Pentru calatorii (excursii individuale) in Ucraina – Cernauti, Liov, Odesa, Kiev, Ujhorod, Muncaci etc, precum si pt. servicii de ghid personal, va stau la dispozitie: cipriancristea_2000@yahoo.com.

  Like

   1. Cu mare drag, oricand! Cunosc bine principalele zone turistice din Ucraina (Kiev, Liov, Odesa, Cernauti etc), Moldova si chiar Polonia si pot oferi, celor interesati, servicii de ghidaj individual (insotitor).

    Liked by 1 person

   2. Cu mare placere, ne auzim acolo….si eu as vrea sa ajung in Belarus, dar exista o mare problema: viza…. ceea ce presupune cheltuieli si drumuri suplimentare; asa ca, momentan, prefer sa descopar locurile din Ucraina unde inca nu am ajuns sau sa ma bucur de cele pe care le-am descoperit deja; Ucraina fiind atat de aproape si atat de accesibila.

    Like

  1. Depinde cum privești lucrurile și ce vrei să cauți în Ucraina.
   În primul rând dacă vrei să vezi diferența dintre Occident și Orient, între E și V, în acest moment în Ucraina e cel mai bine să mergi.
   O să vezi că Occidentul la scară macro privit e cam tot la fel, raportat la multe domenii. Aici, încă mai găsești ceva din farmecul vieții de odinioară
   Și bineînțeles, să nu uit, Cernobîl-ul cu tot ceea ce a însemnat o catastrofă nucleară pe care noi românii, chiar dacă am suferit și noi de pe urma exploziei, cred că nici la 5% nu am ajuns să suferim cât au suferit oamenii aceia.
   Apoi, e foarte straniu să te plimbi printr-o țară, pe al cărui teritoriu se desfășoară un război, să vezi soldați, pancarte cu fețele oamenilor ce mor zi de zi. După ce le vezi, apreciezi cred și mai mult, faptul că în țara ta e pace.
   Eu, în primul rând în Ucraina, m-am dus pentru românii de acolo.
   Consider statul acesta, unul artificial înființat, cu teritorii luate de la alții. Pe mine m-au impresionat Cernăuțiul, prin faptul că am pierdut un oraș imens.
   Conflictul E-V m-a pasionat din totdeauna și de aceea am mers aici.
   În rest, sunt foarte multe de spus despre această țară, ce poate acum, mai mult ca nie trebuie să își demonstreze că au conștiință națională și nu sunt doar niște ruși de margine.
   Eu din această cauză am mers, pentru contradicția asta numită Ucraina.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: