Domnule Dorin Țimonea

De-a lungul timpului, în strânsă legătură cu pasiunile mele, am întâlnit destule situații, în care oameni nu sunt ceea ce par. La fotbal, am întâlnit ultraşi, care nu au fost niciodată într-o galerie, dar se declarau ultraşi, singurele galerii pe care le-au văzut fiind cele din fața monitorului, am întâlnit off-roaderi, care în viața lor nu au folosit modul 4×4 al maşinii, dar care se declarau off-roaderi, am întâlnit oameni care au mers pe munte, doar pe hartă. Geografia în sine, se transformă încet, încet, într-o ştiința de birou, iar exemplele pot continua…


Normal, acum ar fi trebuit să scriu un articol pe blog despre ultima aventură, alături de camarazii mei, în Apuseni. Un traseu montan superb pornit de la Zlatna şi terminat la Lacul Iezerul Ighiel, lac carstic. Numai că, marți seara, am vrut să văd pe “google”, unde figurez cu ultimul meu articol despre satul, aproape părăsit Ocnişoara, din județul Alba. Cap de listă, pe vestitul motor de căutare, un articol nou despre satul în discuție. Deschid, văd articolul. O serie de informații, seamănau cu ale mele, dar nu m-am mirat, cineva alegând să viziteze satul, putând culege de la oamenii locului, cam aceleaşi informații…oameni cam puțini, cei drept.
În schimb, Domnule Țimonea, văd ceva poze în articolul dumneavoastră, făcute de mine, de Paşte, când am mers 17 km pe jos, ca să văd şi să fotografiez acest sat, aproape părăsit. Nu ştiu dacă ați fost aici, înclin să cred că nu, dar dacă tot doriți să vă transformați într-o nouă categorie profesională, cea de ziarist de teren care stă în spatele monitorului şi scrie, pescuind în apele altora, măcar întrebați-mă dacă puteți sau vă dau voie să postați acele fotografii.
E păcat să vă transformați în categoria de mai sus; ieşiți pe teren, mişcați-vă în natură, călătoriți după subiecte, nu de alta, dar:
Nimic bun nu vi se poate întâmpla, dacă stați acasă în weekend şi pe deasupra mai şi postați pozele altora în articole, fără să întrebați.

Deva Dan-Cristian (#demeseriecalator)
Târgu-Mureş

Link articolul meu

Link Adevărul

Captură de ecran,  adevarul.ro vs Poza blog

Link Adevărul

15 thoughts on “Domnule Dorin Țimonea

Add yours

 1. WordPress iti ofera posibilitatea sa-ti inscriptionezi fotografiile.Si la vedere si in ascuns,incit atunci cind dai clic pe poza apare inscriptionarea.
  Ai vazut si la mine si poate si la altii.In plus WordPress iti ofera posibilitatea de a opri copierea sau mai bine zis furtul de imagini sau texte.
  Mergi in meniu si vei vedea.
  Am patit-o si eu.
  Imi pare rau ca, inca, mai sint asemenea practici.
  Sint curios cum ai vazut- presupun,revazut- Zlatna si imprejurimile .
  Astept articolul tau.
  Chiar daca nu ma mai dau cu blogul, tot mai intru pe la unii sa vad ce fac, ce-au mai facut, pe unde au mai fost.
  Multu bine!

  Liked by 1 person

  1. NU există modalitate de a împiedica furtul unui material publicat pe internet. Dezactivarea selecţiei de text, a butonului dreapta a mousului sau a opțiunilor din meniul browserului nu ajută cu nimic. Materialele sunt pe ecran, sunt în cache-ul browserului și sunt nenumărate metode de a le copia. Singurii pe care-i iriți cu astfel de măsuri sunt utilizatorii de bună credință. Eu de exemplu când citesc un text mai lung și trebuie să iau pauză că intervine ceva, selectez cu mousul rândul pe care am rămas. Nu-i mare lucru, dar e al naibii de neplăcut când nu se poate face asta. Când însă am vrut să salvez ceva (pentru arhiva personală, nu spre republicare) încă n-am găsit protecție care să nu se poată ocoli în câteva secunde.

   Liked by 2 people

   1. Ai dreptate! Atunci, ce e de facut? Sa ii actionam in instanta pe toti? Cred ca ar fi o avalansa de astfel de cazuri…Vorbeam cu o cunostinta, despre aceasta situatie noua pentru mine. Imi spunea ca ar trebui sa il actionez in instanta. Altul. mi-a raspuns, ca in acest caz, nu o sa am nici o sansa, intr-o astfel de lupta. Lumea are deja idei preconcepute, chiar daca legea ar fi de partea ta, cel putin la nivel de interpretare. Oricum, m-am simtit foarte dezamagit, cand am vazut pozele, franc incarcate pe pagina ziarului, fara nici o referire. Am mai auzit de astfel de cazuri si recunosc, ca in sinea mea, imi spuneam….no’ mare bai!…dar uite ca acum, pe propria piele, m-am ars. Viata mi-a dat o palma 🙂 Meritata pentru mine.

    Like

   2. @adailton: de ce nu utilizezi o licenta Creative Commons? E free, in Europa are suport legislativ (chiar si in Romania exista versiunea adaptata legislatiei noastre pe CC 3.0). Daca iti publici imaginile/munca creativa, chiar si articolele sub licenta respectiva (sau ma rog, varianta pe care o alegi pentru ca sunt mai multe) ai o baza legislativa clara sub care poti da in judecata.

    Liked by 1 person

 2. O epigramă adresată unui plagiator sună cam aşa…:

  De vrei ca lumea să petreacă
  Din al meu spirit, bea din nou
  Izvorul limpede nu seacă
  Oricât s-ar adăpa un…bou.

  Liked by 1 person

   1. Da..cam asa este…intre timp am primit si explicatia jurnalistului: “Buna ziua

    În primul rând îmi cer scuze în legătură cu fotografiile apărute in articolul de pe site-ul Adevărul. Am luat o parte din poze de pe un cont de facebook cu localitatea Ocnișoara și dintr-o eroare ale dvs au rămas nesemnate.

    Le-am semnat cu adresa blogului și, daca nu este in regula pentru dvs. pot fi sterse. Eventual se poate adauga si numele daca doriti. De asemenea, am pus un link la blog, in text.

    Cu stima
    Dorin Țimonea”

    Liked by 1 person

 3. http://blog.webcopyplus.com/2011/02/14/legal-lesson-learned-copywriter-pays-4000-for-10-photo/

  trebuie platit nu doar ca m-ai prins le sterg si data viitoare fac iar poate nu ma prinzi, nu trece nici bacul dl reporter plagiator.
  A scris in numele institutiei , Adevarul pe care o reprezinta si deci institutiei i se poate imputa greseala si cere platirea prejudiciului cauzat , deoarece prin acel articol ei au facut bani , deci o activitate comerciala cu proprietatea intelectuala furata, fara sa isi puna problema de unde !

  Eu am gasit poze ale mele de pe Flikr pe articole de prezentare judet fara nici o jena.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: