Cheile Turzii, legende si fetișuri urbane

Valea Hășdate  în Cheile Turzii
Valea Hășdate în Cheile Turzii-Masivul Trascău

Cheile Turzii s-au format în momentul în care copita calului lui Alexandru Macedon, a lovit stânca imensă de calcar. În urma loviturii puternice, stânca a fost împărțită în două , două versante abrupte și stâncoase, pe unul dintre ele, rămânând ceata de dușmani, care îl urmăreau de câteva zile pe împărat, iar pe celălalt versant, cel dinspre Turda, a rămas însuși împăratul și credinciosul sau cal. Mergând mai departe și căutând mai adânc pe acest versant, găsim și Fântâna Împăratului, sub forma amprentei în stânca calcaroasă, a unui bot mare de cal, urma nărilor bidiviului, fiind locul unde apa care iese din piatră se adună….

Explicația de mai sus, i-am oferit-o Simonei, în momentul în care aceasta m-a întrebat despre modul de formare al acestor chei. Era singura explicație pe care o puteam oferii în acel moment, știind din capul locului și fiind lămurit de-a lungul timpului, că fata noastră nu “crede” nici o explicație ștințifică, geografică, geologică sau geomorfologică, despre apariția unei forme de relief din “țara ei”, cum excelent se exprimă când are în fața ochilor, un peisaj de vis, din România. Până la urmă are dreptate, farmecul izvorât din povestea formării fiecărui loc, fiind mai intens și mai romantic, decât orice încălecare de pânze geologice, șariaje sau ridicări în bloc ale scoarței terestre. Bravo! ::)

Duminică dimineața, cu siguranță, uitându-mă din balcon la fulgii care cădeau peste un bulevard gol din Târgu Mureș, nu credeam că o să urc pe primul meu traseu de via ferrata. Clubul local Adventure Life, pare a creiona deja un stil de viață, iar faptul că, începi să simți că aparții unui grup, cu care ieși din ce în ce mai des, te întâlnești aproape în fiecare săptămână, iar relatile încep să prindă contur, e un lucru mare. Într-o lume în care fiecare își urmărește scopurile proprii, un grup care tinde să devină compact din ce în ce mai mult e un lucru rar. Vinovat e fără îndoială muntele, iar stăpâna lui, natura, e autoarea planului din umbră.

În chei am fost undeva la 20-22 persoane. Încă nu am aflat, deși ne-am numărat pe stânci de vreo câteva ori. Majoritatea începători, pe un traseu greu pentru amatorii de trecking. Brațele încordate la maxim de palmele încleștate pe cablu, s-au resimțit din plin, în zilele care au urmat ascensiunii noastre pe stâncă. Porțiuni unde urcai practic doar din forța brațelor, fete încleștate de frică, stând pe câte un cui, pironite mai ceva ca stânca umedă și tăcută, văicareli cauzate de neputință, tremur de picioare și genunchi maltratați, toate au făcut parte dintr-o zi, pe care, e clar, nu o voi uita.

Despre fetiș? Mda…yuuuuuuk.!!!.. cu siguranță când o să citească o să scoată această interjecție, Flavius. E specifică lui și o zice tare fain, neîmpartasindu-mi pasiunile erotice :)) Eu, mult prea zbuciumat în gândire și trăiri, mi-am închipuit la un moment dat o partidă de amor, spre amuzamentul asistenței din jur, în care protagoniștii să fie îmbrăcați doar în hamul de escaladă, undeva sus pe stânci. Ca extremul să fie și mai elocvent, pioletul intra și el în scena extremă…:)). Trăiri imense în casa inimilor de calcar. Năluci, doar în hamuri de alpinism…urme de legende vechi cu urme de legende noi, pe cale să se nască.

Duminică dimineața, afară erau câteva grade, ningea și ploua, dar noi am plecat spre Cheile Turzii. Încă de dinainte să ies din casă, eram convins însă de un lucru clar… Cu rucsacul în spate, am coborât aproape ca în fiecare duminică din ultimul an și ceva, scările blocului. Nu mai fusesem niciodată pe un traseu de via ferrata. Știam că sunt pericole, că eram începător, dar aveam încredere în oamenii cu care mergeam. Stânca era udă, cablurile reci, dar ce mai conta. Oricum, de un lucru eram sigur…:

“Nimic bun nu ți se poate întâmpla acasă, în weekend!” – Doru Panaitescu

Drumuri Bune, Drumuri de Poveste!

2 thoughts on “Cheile Turzii, legende si fetișuri urbane

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: