Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc

În 1974, o ştire făcea înconjurul lumii. Ultimul luptător din Al Doilea Război Mondial, japonezul Hiroo Onoda, s-a predat în jungla filipineză, unde stătea ascuns din 1944. Doi ani mai târziu, în 1976, la Cluj, a fost arestat Ion Gavrilă Ogoranu, căutat de autorităţile comuniste încă din 1948.

Dacă probabil primului i s-a spus ceva de genul…dacă ieși din junglă bine, dacă nu asta e, lui Ogoranu, autoritățile comuniste, cu siguranță nu i-au făcut o invitație similară…

Despre liderul rezistenței anticomuniste de după ’45 din România, găsiți foarte multe pe internet. Patriot adevărat din punctul meu de vedere, prin modul în care a vrut să se opună unui sistem politic care nu caracterizează deloc neamul românesc, a ales ca mediu în care să lupte, alături de camarazii săi, creasta celor mai înalți munți din România, Făgărașul. În prezent, noi mergem pe munte, folosind pe cât se poate, haine și echipament dedicat, pe care dăm o grămadă de bani. Va las pe voi să vă închipuiți, cum a supraviețuit, acest om timp de peste 25 de ani, pe creasta înaltă a Făgărașului sau în văile adânci și împădurite ale masivului, hăituit la propriu de o Securitate nemiloasă, care în cele din urmă l-a lăsat singur în sălbăticia muntelui, întregul grup în afară de el, fiind capturat și anihilat prin intermediul plutonului de execuție.

Ion Gavrilă Ogoranu, printre camarazi “Moșu”, omul școlit pentru viață la poalele Făgărașului, creatorului Grupului Carpatin “Negoiu” și șeful grupului de rezistentă anticomunistă din Făgăraș, a avut parte de un banner simplu și un tricolor, pe Vârful Moldoveanu-2544 m, din partea mea. Îmi pare rău că am aflat târziu despre acest om și vă invit și pe voi prin lectură să îl cunoașteți mai bine. Ar trebui ca, prin modul în care a urcat muntele din viața lui, toți oamenii care merg pe munte în România, să se gândească la el, cel puțin un moment.

 “Mamă țară, iartă-ne că am cutezat să luptăm și să murim pentru tine” -Ion Gavrilă Ogoranu ( 1 ianuarie 1923 -1 mai 2006 )

Drumuri Bune, Drumuri de Poveste!

PS-A fost prima incursiune pe munte, având 14 kg în plus, față de cât cântăresc în prezent. Din cauza efortului, am coborât cu o entorsă, care a necesitat gips, timp de 1 săptămână. De atunci am început să ies.. .

4 thoughts on “Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc

Add yours

  1. Felicitări pentru gest. Povestea lui Ogoranu e o întreagă epopee. A fost de departe cel mai inteligent din grupul său şi aşa a scăpat de toate capcanele Securităţii. El a fost prins pentru că maică-sa a aflat la un moment dat că trăieşte şi nu-l mai trecea în acatiste la morţi, ci la vii, astfel un popă ciripitor a informat Securitatea. A scăpat după intervenţia directă a preşedintelui SUA şi a avut noroc că atunci Ceauşescu poza în Gică Contra al Pactului de la Varşovia.

    Like

    1. Eu ştiam de povestea cu localnicii din Sântimbru, jud Alba, care s-au dus şi l-au denunțat, ca nu cumva să fie acuzați că ascund informația

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: